21 Eylül 2011 Çarşamba

Patlıcan Reçeli Yemek Tarifi

Patlıcan Reçeli Son Yıllarda Oldukça popüler olmuş ve yapımını öğrenmek isteyen sayısıda oldukça artmıştır.Ama benim size önerim hazır olanları almanızdır;nedeni
ise yapımı oldukça zordur

Patlıcan Reçeli Yemek Tarifi


Alt Kısımda sizlere Patlıcan Reçeli Tarifi ile ilgili kolay ve anlaşılır bilgileri sunmaya çalışacağız. Patlıcan Reçeli Tarifi hakkında sizlerin bizlere sunmak istediği bilgiler varsa bunları bizlerle yorum kısmından paylaşabilirsiniz.
ZORLUK DERECESİ

3/5 Orta

Patlıcan Reçeli HAZIRLAMA SÜRESİ

90 dk.

Patlıcan Reçeli KULLANILACAK MALZEMELER


1 Kg. Yumuşak Patlıcan

1,5 Kg. Toz Şeker

2 Tane Limon

5-6 Litre Su

250 gr. Sönmemiş Kireç

Patlıcan Reçeli YAPILIŞI

Patlıcanların kabuklarını soyup , güzelce yıkayalım. 2 yada 3 parmak kalınlığında doğrayalım.250 gr. kirecin üzerine 5-6 litre su koyup kireci eritip durulmaya bırakalım.Durulmuş kireçli suya doğradığımız patlıcanları atıp 6-7 saat bekletelim. Sonra bu sudan patlıcanları çıkartıp bol su ile yıkayalım. Şekeri tencereye koyup üzerine iki parmak geçecek kadar su koyup kaynatalım. Şerbeti kıvama gelince patlıcanları atıp reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatalım. İnmesine yakın limon suyunu koyup 5 dk.kaynatıp ateşten alalım. Kavanoza koyup soğuyunca kapaklarını kapatalım.

NOT: Reçel kısık ateşte kaynatılarak rengi koyulaştırılır. Rengini zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.

Reçel kapaklarının içine zeytinyağına veya alkole batırılmış kağıt koyarsanız reçelleriniz küflenmez.
Patlıcan Reçeli Yemek Tarifi

Patlıcan Reçeli Kireç

Belki size garip gelecek ama patlıcan reçeli kireç suyuyla yapıldığında bir başka olur bu tarifin sahibi edirne yöresidir.

Patlıcan reçeli Kireç Suyuyla
MALZEMESİ
1 Kg. çok küçükpatlıcan
1 Kg. toz şeker
1 Adet Limon
1 Paket vanilya
1 Kg. sönmemiş kireç

Patlıcan Reçeli YAPILIŞI
1 Bahçeden toplanan parmak boyunda patlıcanların kabuklarını ince zar gibi soyup, sap kısmını külah gibi kesiniz ve tenceredeki bol soğuk suya atınız.
2 Patlıcanların soyulması bitince tencereyi ateş üzerine koyun ve ezmeden haşlayın.
3 Bir kap içinde aşağıda gösterildiği gibi kireç suyu hazırlayınız.
4 Patlıcanları kireç suyunda yarım saat bekletiniz ve sonra 8-10 kere bol suda yıkayarak avuç içinde sıkınız.
5 1 Kg. şekeri bir bardak su ile kaynatınız.
6 Patlıcanları içine atarak ağır ateşte kıvama gelene kadar kaynatınız.
7 Ateşten indirmeden 10 dakika evvel limon suyu ve indirmeye yakın da vanilya ilâve ediniz.
8. Ağzını kapatarak soğumaya bırakınız.

Kireç suyu elde edilişi;
Büyük bir tencerede 1 kg. sönmemiş kireci su ile iyice ezip bekletiniz. Kireç dibe çöküp su durulunca bu suyu döküp yeniden su koyunuz ve bu işlemi 3-4 kere tekrarlayınız. En son suyu alıp kireci atınız. Bu suyu kullanınız.
Patlıcan Reçeli Kireç

Patlıcan Reçeli Oktay Usta


Patlıcan Reçeli Oktay Usta Tarifi ile tabi çok daha lezzetli oluyor Aşağıda Sizin İçin Derlediğimiz Tarif Yer Almaktadır.

Patlıcan Reçeli Oktay Usta Malzemeler :

1 kilo parmak uzunluğunda körpe patlıcan
8 bardak şeker
3 bardak su (şekerin üzerine basacak kadar)
1 tatlı kaşığı limon tuzu
10-15 kadar karanfil
Nohut kadar şap.

Patlıcan Reçeli Oktay Usta Hazırlanışı :
Patlıcanların incecik kabukları tamamen alınır. Soyulanlar hemen suya atılır. Patlıcanların soyulma işlemi bittikten sonra sudan çıkarılır. Suyu iyice süzülür. Tekrar su içerisinde yumuşayıncaya kadar haşlanır, yıkanır ve suyu yine iyice süzülür.Şekerin üzerine basacak kadar (3 bardak) su konur. Kaynatılır ve köpükleri alınır. İçerisine patlıcanlar atılır. Kaynamaya bırakılır. Sonra nohut kadar şap atılır. Yine kaynatmaya devam edilir. Bir tabak üzerine damlatılan damlalar şeklini bozmayıp top halde durursa reçel olmuş demektir. Bundan sonra limon tuzu atılır, bir iki taşım daha kaynatılır, ocaktan indirilir.
Soğuduktan sonra bazı patlıcanlara karanf iller saplanır. Karanfil kokusu hepsine geçer, bu da reçele güzel bir çeşni ve koku sağlar. Kavanozlara doldurulup kapağı kapatılarak muhafaza edilir.

Patlıcan Reçeli Nasıl Yapılır

Patlıcan Reçeli Yapımında oldukça dikkatli olmanız gerekir nedeni bu reçel çok lezzetli olduğu kadarda bir o kadarda kıvamını tututrmam zordur.Hobi için kendiniz yapabilirsiniz ama gerçek lezzeti istiyorsanız hazır almanızı öneririm

Patlıcan Reçeli Malzemeler

20 tane çekirdeksiz, yumuşak ve küçük patlıcan,

1,5 kilo toz şeker,

2 çorba kaşığı limon suyu,

su.

Patlıcan Reçeli Yapılışı

Patlıcanlar yıkanır, kabukları soyulur.

Her patlıcan küçük parçalara bölünür.

Tencereye konur. Bol su ilave edildikten sonra 20 dakika kaynatılır.

• Suyu süzülür. Sonra üstüne soğuk su doldurulur. 20 dakika bekletilir.

• Şeker tencereye konur. Üzerini 1 parmak geçecek kadar su ilave edilir.

•”Şurup” kıvamına gelinceye kadar kaynatılır.

• Sonra patlıcanlar konur. Kıvamına gelinceye kadar kaynatılır,

• Ateşten alınmadan önce limon suyu konur.

• Ateşten aldıktan 5 dakika sonra kavanoza boşaltılır.

• Soğuduktan sonra kapağı kapatılır. Serin bir yerde saklanır.
Patlican Reçeli Nasıl Yapılır

Patlıcan Reçeli Tarifi

Patlıcan reçeli konusunda birden fazla tarif olmasına rağmen biz ise en iyi lezzeti alabileceğiniz tarifi yazacağız.Unutmayın patlıcan reçeli özel bir reçel olduğundan diğer reçeller gibi her şekilde olmaz özen göstermelisiniz ve tarife uymalısınız

Patlıcan Reçeli Tarifi 1

MALZEME
1 kilo çok küçük patlıcan
1 kilo şeker
1 adet limon
1 kilo sönmemiş kireç
1 paket vanilya

HAZIRLANIŞI
Bu çok değişik adda bir reçeldir ve yiyen herkes bunun neyle yapıldığını anlayamaz. Sonbahar yaklaşırken bostanlardan normal bir elin orta parmağı uzunluğunda küçük patlıcanlardan alınır. Üzerindeki kabuklar ince zar gibi soyulur, sap kısmı külah gibi kesilir ve bir tencere içindeki bol soğuk suya atılır. Patlıcanların soyulması bitince bu tencere ateşe oturtulur ve kaynamaya bırakılır. Patlıcanlar ezik hale gelmemelidir. Pişip pişmediğini anlamak için tencereden bir tane patlıcan alınır, üzerine bir yorgan iğnesi saplanır, iğneden tutulup patlıcan havaya kaldırılır, iğneden kurtulup yere düşerse patlıcan haşlanmıştır. Bu iş yapılırken büyücek bir kap içinde kireç suyu elde edilir. Bir kilo sönmemiş kireç suyla iyice ezilir bir kenara bırakılır. Kireç dibe çöküp su durulunca bu suyu döküp yeniden suyla doldurmalı yine durulunca suyu dökmelidir. Dört defa böyle yaptıktan sonra dördüncü suyu alıp kireci atmalıdır. Haşlanmış patlıcanlar kirecin dördüncü suyunda yarım saat bekletilir. Ondan sonra patlıcanlar bol su ile 8-10 defa yıkanır avuç içinde sıkılır bir kenara konur. Bir kilo şeker bir bardak suyla ateşe oturtulur. Kaynamaya başladığı sırada bir limonun suyu içine konarak kestirilir. Kaynadığı zaman sıkılan patlıcanlar içine atılır. Bir saat kadar kaynatılır. Bu sırada patlıcanlar bütün şekeri çekmiş olur. İndirileceği zaman tencereye bir paket vanilya serpilir ve kapağı kapanarak soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra patlıcanlar zedelenmeden kavonaza yerleştirilir, şurup da üstüne dökülür.

Patlıcan Reçeli Tarifi 1

Malzemeler

1/2 kg. Körpe patlıcan
1/2 kg. toz şeker
Küçük bir parça çubuk tarçın
1 adet karanfil
Yarım çay kaşığı limon tuzu

Patlıcan reçelinin yapılışı

Patlıcanları tamamen soyup,küçük parmak büyüklüğünde doğrayın.
Üzerine tuz serpip 1 saat bekletin ki acı suyu çıksın.merak etmeyin bu tuz ilerki aşamalarda tamamen kaybolacak ;)
Patlıcanları bol suyla yıkayıp süzün,bir tencerede kaynayan suyun içine atıp 4-5 dakika kadar kaynatın.
Patlıcanları sudan alıp,soğuk suyun içine atın.
Su ılınınca yeniden değiştirin.Patlıcanlar tamamen soğuduktan sonra,en son suda 1 saat daha bekletin.
Kuru bir bezin arasına serip üzerine ağırlık koyun.En az iki saat bekletin.
Şekeri ve suyu bir tencereye alıp kaynamaya bırakın.İçine tarçını da atın.
8-10 dakika kaynatıktan sonra,patlıcanları ve bir adet karanfili ilave edin.5 dakika sonra limon tuzunu ekleyin.
Patlıcanların rengi şeffaflaşıp,şurup iyice koyulaşana kadar pişirmeye devam edin.
Ocaktan alıp,sıcak olarak kavanoza yerleştirin.

Not:

Merak edenler için söyliyeyim;patlıcan kokusu ve tadı kesinlikle gelmiyor

Patlıcan Reçeli

Patlıcan Reçeli ilk duyduğunuzda sizede patlıcandan reçel olurmu sorunusunu sorduracak bir reçeldir ve denemeyenler içinde oldukça doğru bir sorudur.Sorunun yanıtını aslında denedikten sonra kendi kendinize verebiliyorsunuz.
"Patlıcandan Çok Güzel Reçel Oluyormuş" diye mırıldanacağınıza emin olun.Patlıcan reçelinde kıvamı tutturmak zor olduğundan size önerim hazır almanızdır.Bir kaç firma üretiyor ve oldukça başarılar.

Patlıcan Reçeli Nasıl Yapılır

Patlıcan reçeli, Anadolu'da özellikle de Akdeniz Bölgesi ile Iğdır'a ait olan yöresel bir reçeldir.

Yapılışı: Patlıcan bir gece önceden sönmemiş kireç suyuna yatırılır. Ertesi gün kireçli sudan alınır. Birkaç yerinden delinerek zey konmuş suda kaynatılır. Tam pişmeden alınır. Sonra süzgece konularak biraz soğutulur. Soğutulan patlıcanlar ele alınarak hafifçe sıkılır ve siyah suyu çıkarılır. Diğer tarafta şekerle su kaynatılır. Sıkılan patlıcanlar şekerli suya atılır. Limon suyu sıkılıp bir süre kaynatılır. Patlıcanlar şeffaflaşınca tırnak üzerine bir damla şurup dökülür, akmazsa ateşten alınır. Sıcak sıcak kavanozlara doldurulur. Patlıcan Reçeliniz Hazır Afiyet Olsun

Patlıcan Reçeli Malzeme:
6-7 küçük patlıcan
2 su bardağı şeker
1 su bardağı su
8-10 tane karanfil
1 tatlı kaşığı limon suyu

Patlıcan Hakkında

Kalori değeri düşük bir besin olan patlıcanda A, C ve B vitaminleri ile kalsiyum, fosfor ve demir mineralleri bulunur.

Patlıcanın Faydaları: Sinirleri yatıştırır ve tansiyonu düşürür. Kalp çarpıntısını giderir. Bağırsakları yumuşatır ve idrar söktürür. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür ve damar tıkanıklığına iyi gelir. Kansızlığı giderir. Karaciğerin ve pankreasın çalışmasını düzenler. Böbrek ağrılarını ve yanmasını azaltır. Basura iyi gelir. Kilo vermeye yardımcı olur.

Patlıcan Kullanımı:Patlıcan normalde acı bir besin olduğu için kullanmadan önce tuzlu suda bekleterek acılığı giderilir. Patlıcan lapa haline getirilip yanıklara konursa faydası görülür.