21 Eylül 2011 Çarşamba

Patlıcan Reçeli Tarifi

Patlıcan reçeli konusunda birden fazla tarif olmasına rağmen biz ise en iyi lezzeti alabileceğiniz tarifi yazacağız.Unutmayın patlıcan reçeli özel bir reçel olduğundan diğer reçeller gibi her şekilde olmaz özen göstermelisiniz ve tarife uymalısınız

Patlıcan Reçeli Tarifi 1

MALZEME
1 kilo çok küçük patlıcan
1 kilo şeker
1 adet limon
1 kilo sönmemiş kireç
1 paket vanilya

HAZIRLANIŞI
Bu çok değişik adda bir reçeldir ve yiyen herkes bunun neyle yapıldığını anlayamaz. Sonbahar yaklaşırken bostanlardan normal bir elin orta parmağı uzunluğunda küçük patlıcanlardan alınır. Üzerindeki kabuklar ince zar gibi soyulur, sap kısmı külah gibi kesilir ve bir tencere içindeki bol soğuk suya atılır. Patlıcanların soyulması bitince bu tencere ateşe oturtulur ve kaynamaya bırakılır. Patlıcanlar ezik hale gelmemelidir. Pişip pişmediğini anlamak için tencereden bir tane patlıcan alınır, üzerine bir yorgan iğnesi saplanır, iğneden tutulup patlıcan havaya kaldırılır, iğneden kurtulup yere düşerse patlıcan haşlanmıştır. Bu iş yapılırken büyücek bir kap içinde kireç suyu elde edilir. Bir kilo sönmemiş kireç suyla iyice ezilir bir kenara bırakılır. Kireç dibe çöküp su durulunca bu suyu döküp yeniden suyla doldurmalı yine durulunca suyu dökmelidir. Dört defa böyle yaptıktan sonra dördüncü suyu alıp kireci atmalıdır. Haşlanmış patlıcanlar kirecin dördüncü suyunda yarım saat bekletilir. Ondan sonra patlıcanlar bol su ile 8-10 defa yıkanır avuç içinde sıkılır bir kenara konur. Bir kilo şeker bir bardak suyla ateşe oturtulur. Kaynamaya başladığı sırada bir limonun suyu içine konarak kestirilir. Kaynadığı zaman sıkılan patlıcanlar içine atılır. Bir saat kadar kaynatılır. Bu sırada patlıcanlar bütün şekeri çekmiş olur. İndirileceği zaman tencereye bir paket vanilya serpilir ve kapağı kapanarak soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra patlıcanlar zedelenmeden kavonaza yerleştirilir, şurup da üstüne dökülür.

Patlıcan Reçeli Tarifi 1

Malzemeler

1/2 kg. Körpe patlıcan
1/2 kg. toz şeker
Küçük bir parça çubuk tarçın
1 adet karanfil
Yarım çay kaşığı limon tuzu

Patlıcan reçelinin yapılışı

Patlıcanları tamamen soyup,küçük parmak büyüklüğünde doğrayın.
Üzerine tuz serpip 1 saat bekletin ki acı suyu çıksın.merak etmeyin bu tuz ilerki aşamalarda tamamen kaybolacak ;)
Patlıcanları bol suyla yıkayıp süzün,bir tencerede kaynayan suyun içine atıp 4-5 dakika kadar kaynatın.
Patlıcanları sudan alıp,soğuk suyun içine atın.
Su ılınınca yeniden değiştirin.Patlıcanlar tamamen soğuduktan sonra,en son suda 1 saat daha bekletin.
Kuru bir bezin arasına serip üzerine ağırlık koyun.En az iki saat bekletin.
Şekeri ve suyu bir tencereye alıp kaynamaya bırakın.İçine tarçını da atın.
8-10 dakika kaynatıktan sonra,patlıcanları ve bir adet karanfili ilave edin.5 dakika sonra limon tuzunu ekleyin.
Patlıcanların rengi şeffaflaşıp,şurup iyice koyulaşana kadar pişirmeye devam edin.
Ocaktan alıp,sıcak olarak kavanoza yerleştirin.

Not:

Merak edenler için söyliyeyim;patlıcan kokusu ve tadı kesinlikle gelmiyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder