21 Eylül 2011 Çarşamba

Patlıcan Reçeli

Patlıcan Reçeli ilk duyduğunuzda sizede patlıcandan reçel olurmu sorunusunu sorduracak bir reçeldir ve denemeyenler içinde oldukça doğru bir sorudur.Sorunun yanıtını aslında denedikten sonra kendi kendinize verebiliyorsunuz.
"Patlıcandan Çok Güzel Reçel Oluyormuş" diye mırıldanacağınıza emin olun.Patlıcan reçelinde kıvamı tutturmak zor olduğundan size önerim hazır almanızdır.Bir kaç firma üretiyor ve oldukça başarılar.

Patlıcan Reçeli Nasıl Yapılır

Patlıcan reçeli, Anadolu'da özellikle de Akdeniz Bölgesi ile Iğdır'a ait olan yöresel bir reçeldir.

Yapılışı: Patlıcan bir gece önceden sönmemiş kireç suyuna yatırılır. Ertesi gün kireçli sudan alınır. Birkaç yerinden delinerek zey konmuş suda kaynatılır. Tam pişmeden alınır. Sonra süzgece konularak biraz soğutulur. Soğutulan patlıcanlar ele alınarak hafifçe sıkılır ve siyah suyu çıkarılır. Diğer tarafta şekerle su kaynatılır. Sıkılan patlıcanlar şekerli suya atılır. Limon suyu sıkılıp bir süre kaynatılır. Patlıcanlar şeffaflaşınca tırnak üzerine bir damla şurup dökülür, akmazsa ateşten alınır. Sıcak sıcak kavanozlara doldurulur. Patlıcan Reçeliniz Hazır Afiyet Olsun

Patlıcan Reçeli Malzeme:
6-7 küçük patlıcan
2 su bardağı şeker
1 su bardağı su
8-10 tane karanfil
1 tatlı kaşığı limon suyu

Patlıcan Hakkında

Kalori değeri düşük bir besin olan patlıcanda A, C ve B vitaminleri ile kalsiyum, fosfor ve demir mineralleri bulunur.

Patlıcanın Faydaları: Sinirleri yatıştırır ve tansiyonu düşürür. Kalp çarpıntısını giderir. Bağırsakları yumuşatır ve idrar söktürür. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür ve damar tıkanıklığına iyi gelir. Kansızlığı giderir. Karaciğerin ve pankreasın çalışmasını düzenler. Böbrek ağrılarını ve yanmasını azaltır. Basura iyi gelir. Kilo vermeye yardımcı olur.

Patlıcan Kullanımı:Patlıcan normalde acı bir besin olduğu için kullanmadan önce tuzlu suda bekleterek acılığı giderilir. Patlıcan lapa haline getirilip yanıklara konursa faydası görülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder